
Gruppens baggrund
Sønderborg spejderne, som gruppen nu bliver kaldt, bestod oprindeligt af flere spejdergrupper. I året 1993 blev flere spejderledere fra de bestående spejdergrupper; 1. Sønderborg pigespejdergruppe, 2. Sønderborg pigespejdergruppe og 3. Sønderborg drengespejdere, enige om at sammenlægge grupperne til én samlet gruppe.
Den ene gruppe rådede over mange spejdere, men med få ledere, den anden gruppe rådede over mange ledere og få spejdere og den tredje gruppe bestod af få ledere og få spejdere. Så for at være sikre på, at spejderarbejdet ville fortsætte i Sønderborg, blev vi enige om at sammenlægge de bestående grupper til én samlet gruppe. På den måde, så vi en mulighed for at gøre brug af de frivillige ledere og fastholde de spejdere vi samlet rådede over.
Der blev holdt mange møder, hvor vi diskuterede hvordan det skulle foregå, hvilket navn skulle gruppen have fremover, hvilken farve gruppens spejdertørklæde skulle have. Det var underligt, for spørgsmålet om gruppens spejdertørklæde var forbundet med mange følelser og traditioner, som gav grundlag for en stor debat. Vi blev dog enige om at udskrive en konkurrence, hvor vi bad spejderne afgøre tørklædets farve.
Drengespejderne (DDS) var allerede i 1973 blevet lagt sammen med pigespejderne (DDP), og derfor var arbejdsstoffet allerede tilpasset til både piger og drenge. Alle grupper brugte allerede det bestående arbejdsstof i deres daglige arbejde. I 1973 var man allerede blevet enige om at uniformen skulle være blå, derfor gav det ingen anledning til videre overvejelser. Gruppens navn lå også lige for, idet vi alle valgte navnet Sønderborg gruppe under DDS. Tørklædet blev valgt og det blev det tørklæde som vi nu bærer, halvt blå og halvt grøn.
Med hjælp fra DDS og korpskonsulenterne, fik vi processen med at sammenlægge grupperne sat i gang. Vi startede med at afholde et ekstraordinært grupperådsmøde (generalforsamling) for alle tre grupper. På det ekstraordinære grupperådsmøde nedlagde vi så 1., 2. og 3. Sønderborg gruppe, for straks efter at afholde et stiftende grupperådsmøde for den nye Sønderborg spejdergruppe.
Nu var der kun spørgsmålet tilbage, om hvilken spejderhytte vi skulle bruge. Pigespejderne afholdt deres møder i spejderhytten på Hertug Hans Vej 10 og drengespejderne afholdt deres møder i spejderhytten på B.S. Ingemanns vej 6B. Vi blev enige om at beholde begge spejderhytter, som vi i daglige tale og for nemhedens skyld ”Hertugen” og ”Digteren”. Efter en periode, hvor vi holdt møder for de små 6-12-årige i Hertugen og de store 12-16-årige i Digteren, blev det dog klart at det var uholdbart i længden. Både omkostningerne ved at have to spejderhytter og besværet med at vælge hvilken hytte ledermøderne og bestyrelsesmøderne skulle holdes i, gjorde at vi blev enige om at satse på Digteren. Den spejderhytte gav os muligheder for på et senere tidspunkt at udvide og hytten var beliggende i et mindre trafikeret område, med kort afstand til friluftsaktiviteter. Så vi blev enige om at afhænde spejderhytten på Hertug Hans vej 10.
Sønderborg spejderne startede oprindeligt i 1919, hvor de skulle have holdt til på Sønderborg Statsskole. Sønderjylland var på det tidspunkt en del af Tyskland, som var konsekvenserne af 2. Slesvigske krig i 1864. Først i 1920 vendte Sønderjylland tilbage til Danmark, efter afstemningen i 1920. Spejderbevægelsen havde allerede holdt sit indtog i Danmark i 1909, men først i 1919 startede spejderne i flere større Sønderjyske byer og en af dem var altså Sønderborg.
” Om foråret i 1919 kom der så en dansk student, Heine Johannsen - kaldet »Jonas« - til byen. Han begyndte at undervise i dansk, der jo var forbudt under tyskertiden. »Jonas« var gammel spejder fra GI. Hellerup Trop. Han fortalte levende om spejderbevægelsen og havde mange spejderbøger, som vi læste med begejstring, og det blev begyndelsen til dannelsen af »Sønderborg Spejdertrop«. Derpå fulgte den store lejr på Hindsgavl, hvortil der blev udtaget en patrulje her fra byen. Denne patrulje blev udstyret med uniformer og grej, der blev betalt af Det Danske Spejderkorps.”
”Drenge minder fra tiden omkring afstemningstiden og Genforeningen”, Viggo Julius Jørgensen, Sønderborg mellem 2 krige 1920-40, Hefte 59, 1981, Lions Club Sønderborg og Historisk Samfund for Als og Sundeved.
Senere blev spejderhytten Ringgade 1 bygget og der havde 1. Sønderborg Trop, 2. Sønderborg Trop, som blev oprettet i 1950, 3. Sønderborg Trop og 4. Sønderborg Flok til huse. Alle var en del af det daværende Det Danske Spejderkorps (DDS) også kendt som drengespejderne.
Pigespejderne blev oprettet af Ellen Mailand den 21. august 1919. Spejderhytten Hertug Hans vej 10 blev indviet den 27. februar 1955. Senere kom 2. Sønderborg pigespejdere til og begge grupper var en del af Det Danske Pigespejderkorps (DDP), som blev sammenlagt med drengespejderne i 1973.